top of page

Het belang van muziek, contact en de theorie van bonding en bridging

Foto van schrijver: Femke GeertsemaFemke Geertsema

Bijgewerkt op: 24 dec 2023

Van jongs af aan leven we in afzonderlijke maatschappelijke bubbels. Hierdoor hebben wij minder contact met mensen met andere sociaal-culturele achtergronden. Niet alleen kan dit ervoor zorgen dat we mensen met andere groepen vaak niet kennen, het kan ook gevolgen hebben voor je empatisch vermogen ten opzichte van mensen die deel uitmaken van deze groepen. Door weinig in contact te komen met mensen uit andere bubbels, zal de kans groter zijn dat gevoelens van wantrouwen groeien. Dit komt doordat vooroordelen en stereotyperingen dan een grotere rol spelen in het beeld dat je over die andere groepen vormt. 


Wij geloven dat muziek een smeermiddel kan zijn in de ontmoeting tussen verschillende groepen in de samenleving. Het doel van onze projecten is daarom het verbinden van kinderen en jongeren uit de wijk Utrecht Overvecht door middel van muziek. Muziek stelt je in staat om meer in verbinding te staan met niet alleen met je eigen emoties, maar ook met mensen om je heen. Samen zingen kan namelijk leiden tot een gevoel van saamhorigheid en stimuleert samenwerking tussen verschillende mensen. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU, heeft onderzocht wat het effect van muziek is op de hersenen. Uit zijn onderzoek bleek dat muziek beluisteren, maar vooral het zelf muziek maken, een enorme bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het empathische vermogen (Voermans 2016). Muziek kan op deze manier een brug slaan tussen verschillende belevingswerelden.



In onze projecten faciliteren we ontmoetingen waaruit samenwerkingen ontstaan in het schrijven, maken en opnemen van muziek. De filosoof Putnam, beschrijft het belang van zowel contact tussen mensen met vergelijkbare achtergronden (bonding) als mensen uit verschillende culturele of sociaal-economische kringen (bridging). Door zowel processen van bonding als bridging, kunnen in contactsituaties sociale relaties en netwerken ontstaan tussen verschillende groepen binnen een samenleving. Dit bevordert gevoelens van solidariteit en acceptatie tussen diverse burgers, terwijl het tevens de mogelijkheid biedt voor het uitwisselen van ervaringen en kennis. (Putnam en Goss 2002). Door muzikale ontmoetingen te organiseren, hopen wij deze filosofie op kleine schaal toe te passen. Hierbij proberen we ontmoetingen tot stand te brengen tussen kinderen en jongeren en muzikanten binnen de wijk Overvecht, maar ook muzikale ontmoetingen te faciliteren met mensen buiten de wijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld een groep kinderen uit Overvecht meegenomen naar het Stadhuisplein in het centrum van Utrecht om voor de loco-burgermeester op te treden. Ook is er een klein groepje kinderen naar een professionele studio in het centrum van Utrecht gegaan, waar zij konden ervaren hoe het is om in de muziekwereld te werken.


We hopen zo de jeugd in Overvecht te inspireren om hun talenten en creativiteit in te zetten, en samen muziek te maken. Door jongeren te laten zien hoe zij hun vaardigheden en talenten kunnen inzetten voor hun toekomst, zullen zij zich gewaardeerd en gezien voelen. Ze leren dat ze door zelf dingen te ondernemen en te maken ze een positief verschil kunnen maken in hun wijk.







Putnam, Robert & Goss, Kristin. 2002. Introduction - Democracies in Flux: The Evolution of Social Capital in Contemporary Society.


Voermans, Erik. 2016. Neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven. Het Parool, https://www.parool.nl/kunst-media/neuropsycholoog-erik-scherder-muziek-geeft-een-beter-leven~bd613fb8/.







Jan Buteijn

 
 
 

Comments


Reina Buisman |  Zangeres | Muziekcoach | Projecten

bottom of page